Hienoimpana uutisena voisi mainita Vertin eli Clann na banna mountain view ja Kerttu Maanila BH eli he läpäisivät kirkaasti palveluskoirien käytäytymiskokeen joka mahdollistaa esimerkiksi  palveluskoirien jälkikokeisiin osallistumisen. Kyse on koiran hallinnasta erilalaissa tilanteissa ja paikoissa. Hienoa ja ahkeraa työskentelyä Kerttu ja Vertti!

lOKAKUUNP%C3%84IVITYS%205.jpg

LOKAKUUNP%C3%84IVITYS6.jpg

Lokakuussa käytiin vähän tutustumassa meille uusiin lajeihin. MPKY:N pelastuskoirat järjestivät tutustumismahdollisuudet sekä henkilöhaun että -jäljen osalta ja sain perustuspaikan Järvi-Suomen nosettajien Nose- workin tutustumiseen.Vieno imutteli kivasti henkilöjälkeä kuono täysin maassa eikä henkilöhakukaan ihan mahdottomalta vaikuttanut. Uusiin paikkoihin pitää mennä harjoittelemaan jos ehdimme jatkaa tämän parissa. Voisi kyllä olla koko perheen laji ja lapsethan ovat hyviä piiloutujia. 

Toinen uusi lajikokemus on siis Nosework, jossa oltiin Santran kanssa. Laji virallistuu Kennelliiton alaiseksi lajiksi ensi- vuonna jolloin tulokset alkavat ilmaantua koiranettiin. Ainakin Ruotsissa flateilla on paljon nose- valioita. Siinä koira etsii ja ilmaisee hajulähteitä erilaisissa paikoissa sekä sisällä että ulkona. Parhaimillaan muistuttaa samaa kuin tulli- ja huumekoirien työ. Tämä laji sopii myös vanhemmille koirille koska fyysiset vammat eivät juurikaan haittaa- laji ei ole atleettinen. Sopii siis myös kotikoirille henkiseen aktivointiin ja työskentelyyn, voi tehdä siellä missä itselle sopii. Koira on tässä lajissa hihnassa. Eroaa namin etsinnässä esimerkiksi siten että ohjaaja palkaa kun koira löytää ja ilmaiseen lähteen- koira ei itse palkkaa itseään löytämällä herkun. Hajulähde laitetaan huonekalutassunpalaan jossa usein tarra, jolloin sen voi sijoitaa vaikkapa pöydän alapintaan tai seinään jolloin piilotuspaikojen määrä on paljon suurempi kuin pelkällä namilla. 

Itsellä ei juuri nyt ole kilpailullisia tavoitteita nyt näissä lajeissa mutta täälläpäin molempien lajien treeniporukat tosi kivoja ja jatkamme "kotikoirien" aktivointia asioitten parissa, jos aika riittää niin miksipä ei jotain virallisempaakin asian parissa joskus tulevaisuudessa. Samalla nosekurssilla on ollut kasvattimme Hugo eli Metsänpeiton majestic oli tosi hyvä tässä lajissa heti  ja toivotaan että hyvä meno jatkuu myös virallisemmalla saralla. 

Rallytokokyltit tuli myös lopulta hankitua ja sen avulla koitetaan jaksaa jatkaa seuraamisen harjoittelua vähän kaikkien koirien kanssa. ainakin koirat ovat innoissan kun namia tulee . Saimi on jo 13- vuotta niin hänen ei tarvitse osallistua. Laitan  kyltit omaan tyyliini miten milloinkin tuntuu kivalta ja saatan laittaa jonkun noudonkin kylttien väliin. 

Terveystuloksia on saatu lisää Ivarin ja Pimun pentujen osalta, Metsänpeiton oceanic eli Vatti kävi silmä- ja polvitarkastuksessa ja oli täysin terve niveliltään  eli A/A lonkat ja 0/0- kyynärät kuten kaikilla sisaruksilaankin jotka nyt kuvattu. Lisäksi Hulda ( Metsänpeiton Myrskykiitäjä) kävi silmä - ja polvitarkastuksessa. Huldalla löytyi harmittomia, oireita aiheuttamatomia,  yksittäisiä karvoja silmän ulkoreunalta eli Distichiasis : todettu, silmämuutosten vakavuus, lievä. Polvet olivat 0/0 eli täysin terveet. Niiitä ei ollut aiemmin tutkittu ja Hulda on 4- vuotias. 

Osallistuttiin Huldan kanssa myös Suomen sileäkarvaisten noutajien syytreffeille Tuorlassa Kaarinassa sekä yhdistyksen  vuosikokoukseen. Hieno ympäristö, kouluttajat, ohjaajat ja koirat, kaikki  erilaisia mutta kiinnostavia! .Nähtiin tuttuja ja omia koiria sekä tutustuttiin uusiin kivoihin koirakoihin.Elsasta eli Metsänpeiton Suloinen salama otetiin MYDOGDNA näyte.  Huldan kanssa havaittiin että hulivilitytöä olisi syytä viedä ryhmätreeneihin koska mejässä ja vepessä jota nyt ollaan enemmän harrastettu  koirat odottavat vuoroaan autossa. Alahuuli meni mutrulle kun nyt ei ollutkaan aploodeja joihin hän on kovin tottunut vepen osalta ja odotteluaika oli kovin pitkä! Näyttää siis siltä että vähemmän nokonuukat noutoharjoittelijat- ryhmä aktivoituu talven aikana. Meillä on niin paljon opeteltavaa mutta koitetaan uskoa myös siihen että osataankin jotain ja jos saisi lahjotua joskus jonkun neuvomaan. Tänä kesänä hyvin alkanut perheen yhteiseksi muutunut koiraharrastus saa siis jatkua myös noutoharjoitusten osalta, pientä motivointia eli palkkausta tarvitaan myös ihmisten osalta varmastikin että heittäjä jaksaa työnsä hoitaa ohjeiden mukaan. Voittaluokan mejä-jälkeäkin pitäisi vähän opetella tekemään joten ei meiltä haasteet ihan heti lopu. 

lokakuunp%C3%A4ivitys3.jpg

Näissä kuvissa Mika Sarekivi vetää noutoryhmää, olin aaamupäivät seuraamassa sitä ja iltapäivisin Kati Tuomisen ryhmässä  Huldan kanssa.

Hulda%20Tuorla4.jpg

 

lokakuunp%C3%A4ivitys2.jpg

lokakuunp%C3%A4ivitys1.jpg

Vieno Visulahdessa kokeilemassa palveluskoirien henkilöhakua

lokakuup%C3%A4ivitys7.jpg

samoin tässä

lokakuunp%C3%A4ivitys7.jpg

tässä ollaan ihan vaan lenkillä

lokakuunp%C3%A4ivitys8.jpg